قبولی در دانشگاه و دانشجو شدن بزرگترین دغدغه ۲۰ سال پیش دانشآموزان بود چون هم قبولی در دانشگاهها سختتر بود و هم دانشگاهها پذیرش کمتری داشتند. همین موضوع موجب تلاش بیشتر دانشآموزان و ایجاد انگیزه برای آنها بود. اما در سالهای اخیر با وجود افزایش دانشگاهها و بالا رفتن تقاضای پذیرش دانشگاهها دیگر کمتر شرکتکنندهای را در کنکور میبینیم که جایی قبول نشود. مگر اینکه دانشگاه خاصی مورد انتخاب او باشد.
بیشترین شیوه مهاجرت از ایران از طریق تحصیل است اما بهتر است بدانیم برخی کشورها هم دانشجو به ایران میفرستند. کشورهایی مثل سوریه، لبنان، افغانستان و عراق اصلیترین کشورهای دانشجو فرست به ایران هستند.
· بیشترین مهاجرت دانشجویی ایرانیان در سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۹۵ در کشورهای آمریکا و بریتانیا بوده است.
· در سال ۱۳۸۹ کشور ایران رتبه ۱۲ را در بین کشورهای دانشجو فرست داشت.
· در سال ۱۳۹۴ تمام دانشجویان جهان ۲۱۶ میلیون نفر بودند و ۸.۴ میلیون نفر از آنها دانشجوی بینالمللی مهاجر بودند.
· در سال ۱۳۹۵ دانشجویان ایرانی که در خارج از کشور تحصیل میکردند ۵۰ هزار نفر بوده است.
· در سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷ فقط هزار و صد نفر از دانشجویانی که در خارج از کشور درس خوانده بودند به ایران برگشتند.
در آمار منتشر شده سال ۱۴۰۰ کشور ما بیش از ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجو مشغول به تحصیل داشته است. اگر قرار باشد این آمار را با سالی که بیشترین پذیرش دانشجو را داشتیم مقایسه کنیم باید به سراغ آمار سال ۱۳۹۴ رفت. در این سال نزدیک ۴ میلیون و ۸۰۰ نفر جمعیت دانشجو داشتیم. در مقایسه بین جمعیت دانشجو سال ۱۳۹۴ و سال ۱۴۰۰ شاهد کاهش ۵۵ درصدی هستیم. از آنجایی که طی سال ۱۴۰۰ ایران در رتبه ۱۹ دانشجو فرستی قرار دارد (در بین ۲۴۱ کشور جهان) همین موضوع یکی از عوامل افت جمعیت دانشجو ایران است. بیشترین تمایل جوانان ایرانی به تحصیل در کشورهای آلمان، آمریکا، کانادا، ایتالیا و ترکیه است.
بر اساس آمار منتشر شده ۴۶ درصد افراد تصمیم خود را بروز نمیدهند و ۴۱ درصد آنها قصد برگشت دارند.
دغدغه مهاجرت برای تشکیل زندگی بهتر همیشه وجود دارد اما یکی از مهمترین شیوههای آن در ایران پذیرش تحصیلی است. پذیرش تحصیلی با ۶۲ درصد بیشترین راه مهاجرت از ایران است. پس از آن هم یافتن شغل و سپس مهاجرت ۱۹ درصد را به خود اختصاص داده است.