امروزه با پیشرفت علم، هوش مصنوعی نسبت به گذشته بسیار گستردهتر شده است، بگونهای که میتوان ردپایی از آن را در زندگی روزمره خود مشاهده کرد. بسیاری از افراد که به تازگی وارد دنیای هوش مصنوعی شدهاند ممکن است بین هوش مصنوعی و برنامه نویسی تفاوتی را قائل نشوند. در صورتی که چنین نیست و هوش مصنوعی با برنامه نویسی تفاوت دارد! در واقع برنامه نویسی در دل هوش مصنوعی جای دارد اما عملکرد این دو علم کاملا با یک دیگر متفاوت است. در این مقاله از وب سایت اس دیتا قصد داریم تا به بررسی تفاوت هوش مصنوعی و برنامه نویسی بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
هوش مصنوعی، شبیه ساز مغز انسانها به واسطه ماشینها و با استفاده از سیستمهای خاص کامپیوتری است. انسانها تمام فعالیتهای خود را بر اساس آموزشهایی که دیدهاند انجام میدهند و هوش مصنوعی نیز از این قاعده پیروی میکند. در واقع سیستمهای هوش مصنوعی با استفاده از آموزشهایی که دریافت میکنند، میتواند وظایف یا کارهایی که به آنها داده میشود را انجام دهند. این سیستم شبیه سازی هوش مصنوعی و تمام اموزشها و الگوهایی که از ان پیروی میکند، با استفاده از برنامه نویسی ایجاد میشوند. هوش مصنوعی نیاز به آموزش دارد و با استفاده از آموزشهایی که میبینید، نتایج و دستورات را به شکل خروجی بیان میکند. دقیقا کاری که سیستم مغز انسان پس از تجربیات و آموزش انجام میدهد! با این تعریف به نوعی تفاوت هوش مصنوعی و برنامه نویسی نیز مشخص میگردد. هوش مصنوعی در زندگی ما انسانها جایگاه خود را مشخص کرده است و کاربردهای فراوانی دارد که از آنها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
همانگونه که در بخش مقدمه این مطلب اشاره کردهایم، برنامه نویسی با هوش مصنوعی تفاوت دارد اما برنامه نویسی بخشی از هوش مصنوعی است. در واقع به عبارتی سادهترخروجیهای شبیهسازیها، آموزشها، سیستمها و الگوهای موجود در هوش مصنوعی با استفاده از برنامه نویسی بیان میشود و کاربرد آن در حوزههای مختلف مشخص میشود. تفاوت هوش مصنوعی و برنامه نویسی در این است که برنامهنویسی به معنای نوشتن کدهای کامپیوتری و رایانهای به منظور ایجاد یک برنامه و پاسخ به مشکلات و ارائه راهحلهای کاربردی است! برنامههای کامپیوتری و اپلیکیشنهای موبایلی که امروزه در اختیار شما عزیزان قرار دارد، همه با استفاده از برنامه نویسی ساخته شدهاند و در اختیارتان قرار گرفته است. در واقع این برنامههایی که به صورت روزانه از آنها استفاده میکنید، مجموعههایی از دستورالعملها بشمار میآیند که به کامپیوتر یا موبایل شما میگویند دقیقا چه کاری را چگونه انجام دهد.
برنامهها برای پیاده سازی الگوریتمها نوشته میشوند. الگوریتمها معمولا به صورت فلوچارتهای مخصوص یا شبه کدها نشان داده میشوند و برنامه نویسی ترجمه این فلوچارتها یا شبه کدها به یک برنامه کامپیوتری میباشد. موضوعی که همه ما میدانیمف این است که زبان برنامه نویسی یک زبان کاملا مصنوعی است که قابل درک برای کامپیوترها و سیستمهای کامپیوتری میباشد. این زبان از عبارتهای خاص و مختلفی ساخته میشود که با یکدیگر هماهنگ شده و دستورالعملها را به وجود میآورند. حال دستورالعملها به کامپیوتر میگویند کدام کار را انجام دهند! سیستمهای کامپیوتری برای آنکه بتوانند کارب را انجام دهند، باید برنامهای به زبان برنامه نویسی برای آنها نوشته شود تا دقیقا مشخص گردد که کارها را به چه صورت انجام دهد.
تفاوت هوش مصنوعی و برنامه نویسی در این است که برنامه نویسی بر اساس الگوریتمها انجام خواهد شد و یک الگوریتم مجموعهای است از دستورالعملهایی که تعیین و کد گذاری شدهاند و در صورتی که با یک قید خاص مواجه شوند، اجرا میگردند. حال هوش مصنوعی مجموعهای بینهایت از تخصصها و دربرگیرنده زبانهای خاص برنامه نویسی است که در نهایت منجر به انجام یک کار انسانی میگردد. هوش مصنوعی این توانایی را دارد که الگوریتمهای خود را بهبود ببخشد و ظرفیت تغییر، امکان سازگاری و پیشرفت بر اساس دادههای تازه را نیز دارد.
البته تفاوت هوش مصنوعی و برنامه نویسی فقط به اینجا ختم نمیشود. بلکه قابل ذکر است که در علم برنامه نویسی به ازای ورودیهای مشخص، خروجیهای مشخصی خواهیم داشت. اما در سیستم هوش مصنوعی ورودیها بسیار گوناگون هستند و معمولا با حجم بالایی از ورودیها مواجه خواهیم شد و این امکان وجود ندارد که از قبل تمام زوایای ورودی لحاظ شده، در نظر گرفته شود. بنابراین خروجی هوش مصنوعی بر مبنای تجربه و یادگیری خواهد بود.
در این راستا برای بیان هرچه بهتر تفاوت هوش مصنوعی و برنامه نویسی، مثالی را از این دو علم ارائه میدهیم. یک سیستم اثر انگشت یا تشخیص چهره را در نظر بگیرید. به تعداد انسانهای کره زمین چهرهها و اثر انگشتهای متفاوت خواهیم داشت که داشتن تمام این اطلاعات و مشخصات معمولا امکان پذیر نیست! اما سیستمهای هوش مصنوعی میتوانند اثر انگشت و چهرهها را با آموزش و یادگیری تشخیص دهند و در انجام امور به ما کمک کنند.
حال ماشین حساب ویندوز را در نظر داشته باشید. ماشین حساب ویندوز دقیقا بر عکس سیستمهای تشخیص چهره و اثر انگشت کار میکنند. در واقع تعداد اعدادی که به عنوان ورودی به این ماشین حسابها وارد میشود بسیار است اما نکته مهم اینجاست که ماهیت تمام این ورودیها یکسان بوده و همه عدد هستند. بنابراین خروجی آن نیز بر اساس رابطهای که از قبل برای آن تعریف شده است، حاصل میگردد.
در این مطلب سعی شد تا درباره تفاوت هوش مصنوعی و برنامه نویسی عادی، اطلاعاتی در اختیار شما عزیزان قرار داده شود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره علم داده و هوش مصنوعی، میتوانید به وب سایت اس دیتا مراجعه کرده و با کارشناسان و مشاوران برتر این مجموعه مشورت نمایید.