نیلوفر رجب نیک

مطالعه این مقاله حدود 41 دقیقه زمان ‌می‌برد.
1400/10/08
484



نرخ بیکاری زنان نسبت به مردان یکی از مباحثی

است که بررسی و تحلیل آن می‌تواند کمک بسیاری به جامعه نماید. بیکاری یکی از معضلاتی است که گریبان گیر بسیاری از جوامع مدرن و امروزی شده است و توانسته مشکلات متعددی را برای افراد یک جامعه رقم بزند. دلایل وجود بیکاری در یک جامعه بسیار متعدد است و نیاز به بررسی‌های فراوان دارد. در دنیای نوین امروز نیز همه افراد جامعه (چه مرد و چه زن) فعالیت‌های خاصی داشته و برای داشتن درآمد تلاش می‌کنند. اما بنا به دلایل مختلف برخی از اوقات ممکن است نرخ بیکاری زنان از مردان بیشتر شود. در این مقاله از وب سایت اس دیتا قصد داریم تا به بررسی نرخ بیکاری زنان نسبت به مردان بپردازیم و اطلاعات مهمی را در اختیار شما قرار دهیم بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

 

بیکاری معضلی اساسی در جامعه:

 

قبل از آنکه به بررسی بیکاری بپردازیم، بهتر است که تعریفی کلی و جامع از کار را خدمت شما عزیزان ارائه کنیم. باید بیان شود که کار یک سری فعالیت‌های فکری و یا بدنی می‌باشد که جهت کسب درآمد انجام شده و منجر به تولید کالا یا خدماتی می‌گردد. وجود کار برای کسب درآمد و گذراندن زندگی افراد یک جامعه مهم است و همچنین می‌توان اذعان داشت که اقتصاد و کار در یک جامعه لازم و ملزوم یکدیگر هستند.

اگر بخواهیم بیکاری را به زبان ساده توضیح دهیم، می‌توان بیان کرد که بیکاری یک نوع موقعیت یا شرایط است که در آن فردی (از سن 15-65 سالگی) به دنبال کار بوده اما نمی‌تواند آن را بدست آورد. بنابراین دو مقوله سن افراد و در جست‌وجوی کار بودن آن‌ها فاکتورهای بسیار مهمی است که در تعیین نرخ و میزان بیکاری نقش اساسی را ایفا می کنند.

همان‌گونه که در مقالات گذشته درباره نرخ بیکاری صحبت کرده‌ایم، افرادی که به جستجوی کار نیستند یا بنا به دلایل مختلف مانند ادامه تحصیل و ... نمی‌توانند کار کنند، جزء بیکاران در یک جامعه حساب نخواهند شد! در واقع داشتن فاکتورهای ذکر شده در بالا برای آنکه تعیین کنیم فردی بیکار است یا خیر بسیار مهم می‌باشد. بنابراین قابل ذکر است، افرادی مانند دانش آموزان، معلولین، سالمندان، بازنشستگان، و دارندگان کار موقت بیکار به حساب نمی‌آیند.

بیکاری می‌تواند مشکلات زیر را به وجود آورد:‌

 

بیکاری زنان در جامعه:‌

بیکاری زنان به خصوص زنان تحصیل کرده در جامعه نیز می‌تواند مشکلات بسیار متعددی را به وجود بیاورد به همین دلیل است که بر خلاف سال‌های دور، در این زمان نرخ بیکاری زنان نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است و کارشناسان و متخصصان اقتصادی به دنبال یافتن راهی مناسب برای کاهش نرخ بیکاری هستند.

به نقل از مرکز آمار ایران، از هر چهار زن دانش‌آموخته دانشگاه در ایران حداقل یک نفر بیکار است. به‌گونه‌ای که نرخ بیکاری زنان فارغ ‌التحصیل دانشگاه ۲۵,۳ درصد می‌باشد اما این شاخص برای مردان ۱۲.4 درصد است. همچنین این مرکز اعلام کرد بر اساس نرخ اشتغال در بهار امسال، به ازای هر چهار مرد تنها یک زن در اقتصاد مشارکت دارد!  

همچنین این مرکز اعلام کرد که ۴۹.۱ درصد از جمعیت کشور را از زنان تشکیل شده است و سهم زنان ۱۵ سال به بالا از کل جمعیت فعال و مشغول به کار در جامعه 19.6 درصد است که این میزان به اندازه 4.5 میلیون نفر است. نکته بسیار مهم دیگری که باید بدانید این است که میزان مشارکت اقتصادی  برای زنان به اندازه 19 درصد می‌باشد.

بر اساس آمار‌هایی که از مراکز مختلف مانند مرکز آمار ایران به دست رسیده، می‌توان اذعان داشت که سهم زنان از بازار کار کمتر از ۲۰ درصد بوده و این مقدار بسیار کم می‌باشد! با توجه به ورود بانوان به دانشگاه‌ها و فعالیت تحصیلی آن‌ها، داشتن سهم حداقلی از بازار کار بسیار ناخوشایند است. زنان امروز به دنبال استقلال و پیشرفت و ارتقای شغلی و همچنین ورود به بازار کار هستند، اما متاسفانه بنا به دلایل مختلف سهم آن‌ها از بازار کار بسیار کم بوده و این موضوع می‌تواند مشکلات متعددی را برای جامعه به وجود بیاورد.

بر طبق گزارش‌هایی که از مرکز آمار ایران به دست آمده است، ۹۸۶ هزار نفر زن بیکار در کشور وجود دارد که ۶۵ درصد از آن‌ها دارای تحصیلات عالیه یا دانشگاهی هستند (یعنی نیروی کارشناس یا متخصصی که جزء بیکاران در جامعه تلقی می‌شوند). این معضل بیانگر این است که توازن و تعادلی میان تقاضا و عرضه کار در جامعه وجود ندارد و بانوان تحصیلکرده و پویایی که به دنبال اشتغال و کار هستند، نمی‌توانند از دانش و تخصص خود استفاده کنند و گامی مثبت برای جامعه و پیشرفت آن بردارند.

همان‌گونه که می‌دانید، تعداد زنانی که به دانشگاه وارد می‌شوند، بیشتر از مردان است. این موضوع بدان معناست که زنان تقاضای بیشتری برای طی کردن تحصیلات عالیه دارند اما متاسفانه جامعه زمینه و ظرفیت کافی برای فعالیت آنان ایجاد نکرده است.

 

نرخ بیکاری زنان نسبت به مردان:‌

 

آمار و ارقام زیر بر اساس داده‌های مرکز آمار ایران بوده و جمعیت بیکار در میان زنان در سنین ۱۸ تا ۳۵ سال بررسی شده است.

 

 

به جداول و نمودارهای زیر توجه فرمایید (نمودارها مربوط به سال‌های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۸ است):

 

 

 

 

 

شما عزیزان می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نرخ بیکاری به وب سایت اس دیتا مراجعه فرمایید.