زعفران، که به عنوان "طلای سرخ" نیز شناخته میشود، یکی از گرانترین وکمیاب ترین ادویهها در جهان به شمار میآید. برای به دست آوردن مقدار کمی زعفران، نیاز به تعداد زیادی گل است، که این خود عامل اصلی بالا بودن قیمت آن است. تاریخچه زعفران در ایران به 3 هزار سال پیش می رسد و این گیاه از گذشته تا الان نقش مهمی در فرهنگ و اقتصاد ایران داشته است. هرچند که ایران در تولید و صادرات این محصول بی نظیر موفقیت بسیاری دارد اما باز هم توجه به سایز بازار برای عرضه این محصول مهم می باشد تا بتوان سرمایه گذاری مناسبی دراین تجارت اعمال شود. حال شرکت آماری اس دیتا با قابلیت دسترسی به آمارها و ارقام معتبر، شما را برای تصمیم گیری های مالی بهتر دراین زمینه همراهی می کند. آمار واردات و صادرات زعفران در ایران، نشان میدهد که تولید کنندگان زعفران یکی از فراگیرترین بازارهای خرید و فروش در دنیا را به خود اختصاص داده اند.
کشت زعفران معمولاً در مناطقی با آب و هوای معتدل تا سرد انجام میشود.زعفران، بهویژه در مناطقی مانند خراسان ایران، بزرگترین تولیدکننده زعفران در جهان است، به شرایط آب و هوایی خاصی نیاز دارد. هوای سرد در فصول خاصی از سال، نقش مهمی در چرخه رشد این گیاه دارد. در کل این کالای باارزش استانداردهای زیادی برای آنالیز کیفیت داردکه تأثیری قابل توجه بر ارزش بازاری و بهبود در آمد ، تقاضا و حتی تصویر برند یک کشور تولیدکننده مانند ایران می گذارد. زعفران با کیفیت بالا، رنگ، عطر، وطعم غنی تری دارد و میتواند به طور چشمگیری قیمت آن را افزایش دهد، و به قیمتهای بسیار بالاتری نسبت به محصولات با کیفیت پایینتر فروخته شود. خریداران در بازارهای لوکس ورستوران های برتر و فرآوریکنندگان در سراسر جهان حاضرند برای زعفران با کیفیت عالی مبلغ بیشتری پرداخت کنند. حفظ کیفیت این ادویه بی نظیر و رشد در کسب بیشترین آمار صادرات زعفران در ایران، به عواملی بستگی دارد که به شرح چند مورد پرداخته ایم.
زعفران نیاز به آب و هوایی دارد که دارای تابستانهای گرم و خشک و زمستانهای سرد است. دمای مناسب و رطوبت کم در دوره رشد به افزایش کیفیت کمک میکند. وبه آبیاری متعادل نیاز داردکمبود یا افراط در آبیاری میتواند به پیازها آسیب رسانده و کیفیت را کاهش دهد.
کشت زعفران در ایران به شکلهای مختلفی انجام میشود که هر یک ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد با افزایش توجه به محصولات سالم و دوستدار محیط زیست، کشت ارگانیک زعفران نیز در حال گسترش است. در این روش، از هیچ گونه کود شیمیایی یا سموم دفع آفات استفاده نمیشود. کشت ارگانیک زعفران تاکید زیادی بر حفظ سلامت خاک و استفاده از منابع طبیعی دارد و به دلیل کیفیت بالا و خواص دارویی، در بازارهای جهانی بسیار مورد تقاضا است.
کاشت پیازها با فاصله مناسب از هم به جلوگیری از رقابت برای مواد مغذی و کاهش خطر ابتلا به بیماریها کمک میکند.
برداشت زعفران باید دقیقاً در زمانی که گلها شکوفا میشوند انجام شود، تا اطمینان حاصل شود که رشتهها در اوج کیفیت خود هستند. و همچنین خشک کردن باید به طور مناسب انجام شود تا از تخریب ترکیبات آروماتیک و رنگی جلوگیری شود. روشهای سنتی خشک کردن در مقایسه با استفاده از دستگاههای مدرن میتواند تفاوتهایی در نتیجه نهایی ایجاد کند.
زعفران باید در محیطی خشک و خنک نگهداری شود تا از فساد و کاهش کیفیت جلوگیری شود. نور مستقیم خورشید و رطوبت بالا میتواند به سرعت کیفیت زعفران را تحت تأثیر قرار دهد.
ایران با این وجودکه، رتبه اول تولیدات زعفران را درجهان دارد نیز افزایش آمار واردات زعفران، میتواند تأثیرات متفاوتی بر بازار داخلی داشته باشد اما مقایسه با حجم تولید و صادرات، این واردات در حجم بسیار کمتری انجام میشود. برخی از واردات ممکن است برای اهداف تحقیقاتی و آزمایشی صورت گیرد، به خصوص در مراکز تحقیقاتی و دانشگاههایی که بر روی بهبود و اصلاح نژاد پیاز زعفران کار میکنند. واردات میتواند به ایجاد رقابت در بازار داخلی منجر شود، که این امر ممکن است به نفع مصرفکنندگان باشد و از قیمت بالای زعفران های تولیدی در ایران بکاهد. واردات زعفران با کیفیت در ایران تولید کنندگان را تشویق به بهبود استانداردهای کیفی در تولید محصولات خود می کند. طبق آمار دقیقی که اس دیتا ارائه داده است بیشترین واردات زعفران در سال 1395 به میزان 1/892/611 کیلوگرم بوده است.
برای مشاهده آمار واردات زعفران در ایران روی لینک زیر کلیک کنید:
مشاهده داشبورد
صادرات زعفران از ایران یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی این کشور در حوزه کشاورزی است. که هرساله به رشد وگسترش این تجارت افزوده می شود ویکی از پرسود ترین نوع از صادرات کالا می باشد. ایران بهعنوان بزرگترین تولیدکننده زعفران در جهان، نزدیک به 90 درصد از زعفران جهان را تولید میکند و عمده صادرات آن به کشورهایی مانند اسپانیا، امارات متحده عربی، چین و کشورهای عضو اتحادیه اروپا انجام میشود. صادرات زعفران فله و در وزن های نیم و یک کیلویی اتفاق می افتد . تجار و بازرگانان این صنعت باید توجه داشته باشند که دسترسی به موفقیت در رقابت با بازارهای بین المللی و جذب مشتری به عواملی مهم همچون ، بازارسنجی محصول درمنطقه مورد نظر ، و نوع سلیقه دربسته بندی و نوع فرهنگ در مصرف زعفران ازعوامل موفقیت در صادرات است. در نهایت، اهمیت صادرات زعفران همانند صادرات خشکبار برای ایران فرصتهای زیادی را به همراه دارد و میتواند به عنوان یک اهرم قدرتمند برای تقویت اقتصادی کشور عمل کند، دراین راستا، اس دیتا آماری را دراختیار گذاشته که نشان می دهد در سال 1382، صادرات زعفران به وزن 354/290 کیلوگرم، بیشترین سهم ازاین بازار را در صادرات داشته باشد.
برای مشاهده آمار صادرات زعفران در ایران روی لینک زیر کلیک کنید:
مشاهده داشبورد
دراین مقاله تیم اس دیتا با استفاده از روشهای پیشرفته آماری و تحلیل داده، به بررسی آمار واردات و صادرات زعفران در ایران، و عوامل تاثیر گذار بر کیفیت تولید این محصول برای پیشرفت در تجارت جهانی پرداخته است. در نهایت، تحلیلهای اس دیتا ابزار مهمی برای سیاستگذاران و تجار بخش کشاورزی فراهم میکند تا بتوانند با درک بهتری از بازار، تصمیمات موثرتری بگیرند.