همانطور که در مقاله آمار واردات ایران گفتیم آمادهسازی و تولید برخی از کالاها در تمامی کشورها امکان پذیر نیست از طریق کشورهایی که تولیدکننده آن کالا هستند میتوان نیاز کشور مورد نظر را برطرف کنند که ارسال کالا از یک کشور به کشور دوم را صادرات میگویند که مستلزم کسب مجوز و طی کردن امور گمرکی است.
نهادها و ارگانهای بسیاری وجود دارند که برای صادرات کالاها باید با آنها در ارتباط باشیم. گاهاً برخی ارگانها یکسری تهسیلات را برای متولیان خود در نظر میگیرند تعدادی از این نهادها یا ارگانها را در زیر برایتان آوردهایم:
ü گمرک جمهوری اسلامی
ü اتاقهای بازرگانی
ü وزارت صنعت، معدن و تجارت
ü سازمان توسعه تجارت
با توجه به آمار جهانی ایران در حوزه صادرات کشور 23 است. عمده صادرات ایران نفت خام است که معادل 7139794778 دلار بوده مهمترین مقصد صادرات کشور ایران با چین است که 8 میلیارد و 900 میلیون دلار صادرات داشتهایم این آمار مربوط به سال 1399 میباشد. در چند سال اخیر سال 1396 بیشترین صادرات در حوزه خشکبار و خرما، صنایع دستی و سنگهای زینتی دارا بوده است.
هرگاه کالا یا محصولی را بدون مجوز معامله کنند عملاً قاچاق صورت گرفته است. به عبارت دیگر با ورود یا خروج پنهانی یک کالا از مرز قاچاق شکل گرفته است و آن کالا را کالایی قاچاق مینامند فردی که سبب ورود یا خروج کالای قاچاق شده باشد را قاچاقچی نامگذاری میکنند به عنوان مثال:
طی سه ماه اول سال 1400 مأمورین گمرک مرزی 530 میلیارد تومان کالاهای قاچاق را کشف کردند. طبق اعلام آمار گمرکی در فصل بهار 1400 بازرگانی خارجی ایران روند افزایشی را طی کرده است که سبب ایجاد تراز تجاری مثبت 476 میلیون دلار شد.(تراز تجاری: اختلاف میان ارزش پول صادرات و واردات در دوره معین تراز تجاری نام میگیرد)
فصل بهار 1400 در مقایسه با بهار 1399 شاهد افزایش 25 درصدی در وزن و افزایش 50 درصدی در ارزش کالاهای تجاری بین ایران و بقیه کشورها بودهایم. حدود 30 میلیون تن کالا از گمرک ایران صادر شده است که از حیث ارزش 69 درصد رشد داشته است. بیشتر صادرات ایران در بهار 1400 برای کشور امارات متحده عربی بوده است که ارزش کالای صادراتی به 3 میلیارد و 200 میلیون دلار رسیده بود.