بحث دخانیات و مصرف آن موضوعی است که گریبانگیر تمام جوامع و کشورها شده است. اکثر مسئولان و دولتمردان درصدد رفع این بحرانها یا به عبارت سادهتر کاهش و کنترل مصرف آن هستند.
برای ریشهکن کردن این موضوع در ابتدا باید واردکنندگان مواد مخدر و سازندگان آن را پیدا کرد. میزان مخرب بودن دخانیات و آمار مصرف آن در کشور ما موضوع ادامه این مقاله خواهد بود.
به طور کلی هر آنچه دودزا بوده و برای بدن مضر است به دخانیات ربط دارد. (مثل سیگار، قلیان، چپق، پیپ و انواع آن) استعمال دخانیات بزرگترین ضربه را به عروق مصرفکننده و قلب او وارد میکند. مصرف محصولات دخانیات موجب بیماریهای آسم، قلبی و سرطانها میشود.
دخانیات یکی از مهمترین عوامل کاهش عمر در چند سال اخیر بوده چرا که عامل ۲۵ بیماری کشنده خواهد بود. بر اساس آمار منتشر شده طی هر ۴ ثانیه یک نفر بر اثر مصرف مواد مخدر (دخانیات) فوت میکند. این افراد در زمان حیات خود هم در رنج هستند و از زندگی عادی و باکیفیت محروم هستند. با توجه به آمار سازمان بهداشت جهانی سالانه ۱ میلیون نفر در جهان بر اثر دود سیگار مستقیم و غیرمستقیم جان خود را از دست میدهند. این موضوع حاکی از آن است که استعمال دخانیات و دود حاصل از آن برای افرادی که با فرد مصرفکننده در ارتباط هستند مضر خواهد بود. حتی جنین در شکم مادرش هم در معرض خطر این دود قرار میگیرد. جوانی که در معرض مصرف دخانیات است ۲۲ مرتبه بیشتر از افرادی که غیرسیگاری هستند به سرطان ریه دچار میشود.
آمار مصرف سیگار در جهان متفاوت است اما سرانه مصرف سیگار ۷ نخ در روز است. به طور کلی ۱۲ تا ۱۵ میلیون نفر در کشور ایران سیگار میکشند. نمودار زیر هم نشان میدهد به طور میانگین در طول سال هر فرد سیگاری چه تعداد (چند نخ) سیگار میکشد. کشور مونتهنگرو میانگین مصرف سیگار در طول سال ۴۱۲۴ نخ است. و ایران ۸۶۸ نخ خواهد بود.
قیمت سیگار یکی از پارامترهایی است که در خرید آن مؤثر خواهد بود. در نمودار زیر ملاحظه میکنید که انگلستان متوسط قیمت سیگار بسیار بالایی به نسبت بقیه کشورها دارد.
در این نمودار هم مقایسهای بر اساس قیمت سیگار به دلار انجام گرفته است. در جهان برای هر فرد ۹۰۰ نخ سیگار در سال تولید میشود. به طور کلی روزانه ۱۵۰۰۰۰۰۰۰۰۰ نخ سیگار در جهان استفاده میگردد.
طبق آمار منتشر شده نمودار زیر برآوردی بر قاچاق سیگار طی سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۶ را نشان میدهد.