آمار سرقت در استانهای کشور، بر اساس گزارشهایی
که از مرکز آمار ایران به دست آمده تعیین میگردد. قابل ذکر است که بر اساس آمار و دادههایی که از طرف مرکز آمار ایران تعیین شده است، در طول سالهای اخیر نرخ سرقت در جامعه افزایش یافته و به نوعی روند صعودی داشته است. در دهه 90 میزان سرقت در سال 98 به بیشترین مقدار خود رسیده و با بررسیهای عوامل مختلف، کارشناسان به این نتیجه رسیدهاند که عاملهای مختلفی مانند نرخ بیکاری میتواند تاثیر بسزایی بر نرخ سرقت در یک جامعه داشته باشد. البته شایان ذکر است که علاوه بر نرخ بیکاری، عوامل دیگر نیز میتواند بر میزان سرقت تاثیر داشته باشد. در این مقاله از وب سایت اس دیتا قصد داریم تا به بررسی موضوع آمار سرقت در استانهای کشور بپردازیم و در این باره اطلاعات بسیار مهمی را در اختیار شما قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
برای آنکه بتوانیم، دید بهتری نسبت به آمار سرقت داشته باشیم و بتوانیم آن را به صورت جزئی مورد بررسی قرار دهیم، لازم است تا سرقت در سطح کشور را به دسته بندیهای مختلف تقسیم کنیم که در زیر به آنها پرداختهایم:
سرقت از اماکن مختلف شامل:
اماکن دولتی
منازل
مغازهها
مراکز صنعتی
مراکز تجاری
سایر اماکن
سرقت وسایل نقلیه و متعلقات وابسته به آن:
اتومبیل
موتور سیکلت و دوچرخه
قایق، موتور قایق و لوازم دریایی
لوازم خودرو و یا وسایل داخل آن
نکته بسیار مهمی که باید بدانید، این است که اگر بخواهیم نرخ سرقت را در هر سال مورد بررسی قرار دهیم و به عبارتی دیگر توضیح دقیقی برای آن داشته باشیم، باید نسبت جرمها در هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت را مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم و از آن به عنوان یک متغیر استفاده کنیم. لازم به ذکر میباشد که این متغیر در ابتدای دهه 90، در حدود 577.33 مورد ثبت شده بود که در واقع کمترین میزان در این دهه بوده است. با توجه به بررسیهای انجام شده در این زمینه پی بردهایم که روند سرقت در سالهای اخیر نشان میدهد که در سالهای ۹۲ و ۹۵ به صورت مقطعی کاهش یافته و در دیگر سالها همراه افزایش داشته است. بر طبق آمار به دست آمده از مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۷ میزان سرقت جهشی ۳۰ درصدی را به خود دید و پس از آن با یک رکورد عجیب در سال ۹۸ مواجه شدیم که این مقدار برابر با هزار و 39 جرم در هر صد هزار نفر بوده است.
در همه کشورهای دنیا، وجود مشکلات اقتصادی رابطه تنگاتنگی با افزایش سرقت دارد. در رابطه با این موضوع کارشناسان و محققان بسیاری تحقیقات ویژه به عمل آوردهاند و بیان نمودهاند که هرچه نرخ تورم، نرخ بیکاری، مشکلات معیشتی و ... افزایش باید، میزان سرقت نیز روند صعودی خود را طی خواهد کرد. در واقع با نقل از خبرگذاری ایسنا، از جمله اصلیترین و مهمترین جرائمی که با بحرانها و مشکلات یک جامعه خود را نشان میدهد سرقت است. این خبرگذاری اعلام کرد که موارد زیر باعث گرایش افراد یک جامعه به سمت سرقت میشود:
بحرانهای اقتصادی
مشکلات معیشتی
افزایش شکاف طبقاتی
بیکاری
مشکلات خانوادگی و ...
بر اساس آمارهای ارائه شده، پس از مصرف مواد مخدر، سرقت دومین جرم عمده در کشور به شمار میآید. لازم به ذکر میباشد که بر اساس آمارهای رسمی که از طرف بانک مرکزی ارائه شده است و گزارشات نقل شده از سوی این مرکز، بیان شده است که به دلیل تحریمهای گسترده علیه دولت ایران، متغیرهای اقتصادی نوسانات بسیاری را تجربه کردهاند و این بیثباتیها بر وقوع جرم به خصوص سرقت تاثیر بسزایی داشته است و باعث شده تا میزان سرقت در جامعه افزایش بیاید. اما با توجه به کاهش نرخ بیکاری در سال ۱۴۰۰ به طور قطع میزان سرقت در این سال نیز کمتر از سالهای گذشته است و اگر همین روند کاهش نرخ بیکاری ادامه پیدا کند، شاهد کاهش میزان سرقت نیز در سالهای اخیر خواهیم بود.
بر اساس گزارشهایی که مرکز آمار ایران و بانک مرکزی ارائه دادهاند، نرخ رشد اقتصادی و نرخ تورم و همچنین نرخ بیکاری؛ به عنوان مهمترین شاخصهای اقتصادی شناخته میشوند. هر چقدر که این شاخصهای اقتصاد کلان در وضعیت مناسبی قرار داشته باشند، به طور قطع میزان جرایمی مانند سرقت نیز تا حد بسیاری کاهش خواهد یافت.
در زیر نموداری از میزان سرقتهای ثبت شده در کشور (به نقل از مرکز آمار ایران) نشان داده شده است: