پیشبینی وضع آب و هوا و بروز خشکسالی دغدغه این روزهای همه الخصوص دوستداران محیط زیست است. در تابستانها با وجود پیک مصرف بالای آب بیشتر از همیشه کم آبی داریم چون بارشها به کمترین حالت ممکن خود میرسد.
با بررسی و پیشبینی پیشکسوتان هواشناسی در مورد آب و هوای بهار ۱۴۰۱ در فروردین هوای مطبوعی خواهیم داشت. در فروردین ماه هوا نسبتاً کم بارش خواهد بود. اما گفته شده است در اردیبهشت شاهد رگبارها و بادهای شدید خواهیم بود. در مورد تابستان پیشبینیها حاکی از تابستانی داغتر از سال قبل است. طبیعی است که سالانه بخش قابل توجهی از منابع آبی سطحی وزیر سطحی را در چرخه مصرف از دست میدهیم. بنابراین با بارشها و مدیریتهای لازم باید این منابع آبی جبران شوند. از آنجایی که در سال گذشته بارش کمتری داشتیم. پیشبینی میشود که تابستان سخت و همراه با کم آبی را پیش رو داریم. (۵۰ درصد از منابع آبی در سفرههای زیرزمینی قرار دارد.)
با گرم شدن هوا به طور حتم استفاده از کولرها افزایش مییابد. چون در کشور ما بیشتر از نصف کولرها آبی هستند بنابراین مصرف آب به طور چشمگیری بالا میرود. از طرفی کشتوکار کشاورزان منوط به استفاده از آب است. با بحران کم آبی تولیدات کشاورزی هم متوقف خواهند شد. این ضررها کشاورزان را هم فقیر خواهد کرد.
امروزه با تکنولوژیهای موجود بحث شیرین کردن آب دریاها بسیار مورد توجه قرار گرفته است. حتی کشورهایی مثل استرالیا هم اقدام کردهاند، در کشور ما سواحل جنوبی خلیج فارس اینکار را شروع کردهاند. این روشها انرژی کمتری نیاز دارد. یک لیتر آب تولید شده از این طریق ۵ سنت آمریکا هزینه دارد. تا این امر به درستی صورت گیرد باید مصرف آب را کنترل و مدیریت کرد.
بر اساس نقشه زیر که بیانگر بارش طی سال ۱۳۹۹ است میتوان دریافت کدام استانها به طور معمول کم بارشتر هستند و بیشتر در معرض خشکسالی قرار میگیرند. استانهای یزد، اصفهان و خراسان جنوبی کم بارش و به اصطلاح کویری هستند.
طبق جزئیات ارائه شده در نقشه زیر هم میتوان دریافت که فقط در ۵ استان میزان بارندگی کمتر از ۲۵ درصد کاهش داشته است.